Groepsverzekering hospitalisatie

    Uit enquêtes blijkt dat de hospitalisatieverzekering één van de populairste loonvoordelen is. In populariteit moet ze enkel de bedrijfswagen en de gsm laten voorgaan. Nochtans bieden KMO's minder vaak dergelijke verzekeringen aan hun werknemers dan grote ondernemingen. Ten onrechte...

    Grote ondernemingen bieden hun werknemers, vaker dan KMO's, een hospitalisatieverzekering aan. Bij bedrijven met meer dan 500 werknemers kennen zelfs alle ondervraagde organisaties het voordeel toe. Bij KMO's staat de hospitalisatieverzekering echter niet in de top vijf van meest toegekende voordelen. Ze staat slechts op de achtste plaats.

    Tevreden werknemers
    Werknemers uit alle bedrijven zijn zeer tevreden met dit voordeel. Met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,9 op 10 scoort de hospitalisatieverzekering even goed als de bedrijfswagen. Voor particulieren kan een hospitalisatieverzekering duur zijn. Als een werkgever echter een groepspolis aanbiedt, dalen de premies aanzienlijk. En niets verbiedt de onderneming een financiële bijdrage te vragen aan haar werknemers.

    Wat met de RSZ?
    De premie die de werkgever betaalt om zijn werknemer aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering wordt niet beschouwd als loon. Er hoeft geen RSZ op te worden betaald.

    En de fiscus?
    De fiscus beschouwt de premies die de werkgever stort niet als een belastbaar voordeel voor de werknemer. Ook de uitkeringen die de werknemer ontvangt bij tussenkomst van de verzekering zijn vrij van belastingen. Voor de werkgever zijn de premies echter niet als beroepskosten aftrekbaar.

    Uitbreiding tot andere familieleden
    De hospitalisatieverzekering kan ook uitgebreid worden tot de partner en kinderen van de werknemer. Als de werknemer hiervoor eventueel een premie moet betalen, dan kan deze ingehouden worden op het loon.

    Arbeidsongevallen

    Een werkongeval is het ongeval van een werknemer tijdens of tengevolge van de uitvoering van zijn werkcontract. Het kan plaatsvinden op de werkplek zelf of op weg ernaartoe. Elke werkgever moet zijn personeel verplicht verzekeren. De verzekering betaalt de kosten terug en kan een schadeloosstelling toekennen wanneer er sprake is van werkongeschiktheid. Maar die is beperkt.

    Om van een werkongeval te kunnen spreken, moet aan volgende voorwaarden voldaan zijn:

    • Het moet gaan over een plotse gebeurtenis waarbij een werknemer verwond wordt. Als de schade enkel materieel is, is het geen werkongeval.
    • Het is deze plotse gebeurtenis die het ongeval heeft veroorzaakt. Er moet een causaal verband zijn.
    • Het ongeval moet gebeuren tijdens en bij het uitvoeren van het arbeidscontract, op de werkplek. Als de werknemer zijn werkplek zonder toelating heeft verlaten, telt dit niet. Maar als hij naar een vergadering buitenhuis en buiten zijn normale werkuren gaat en er gebeurt een ongeval, dan wordt dit wel in rekening genomen. Hetzelfde geldt voor een ongeval tijdens het woon-werkverkeer, voor zover dit een ‘normaal’ traject is.

    De wet verplicht elke werkgever zijn werknemers te dekken door middel van een arbeidsongevallenverzekering. Deze zal de medische kosten, kosten voor hospitalisatie, protheses, etc. dekken. De verzekering zal ook instaan voor dagelijkse compensaties als het ongeval leidt tot gedeeltelijke of complete arbeidsongeschiktheid.

    De schadeloosstelling wordt berekend op basis van het salaris van de werknemer, inclusief alle voordelen, maar is beperkt (in 2010 tot 36.809,37 euro). De werknemers die een hoger salaris hebben, hebben er baat bij een bijkomende verzekering af te sluiten die het surplus dekt. Ze kunnen dit  aan hun werkgever vragen.

    Bedrijfsleiderverzekering

    De bedrijfsleidersverzekering is een levensverzekering die een onderneming in eigen voordeel, op het hoofd van de bestuurder afsluit. Zo dekt de onderneming zich in geval van vroegtijdig overlijden of vertrek van de bedrijfsleider. In de praktijk is dit ook een vorm van pensioensparen voor de bestuurder.

    Met een bedrijfsleidersverzekering kan uw bedrijf (als begunstigde van het contract) gedekt zijn tegen het overlijden of het vertrek van de zaakvoerder-bestuurder. Net als een groepsverzekering die door een bedrijf afgesloten wordt ten voordele van zijn werknemers of bestuurders – waarbij de premies dan door het personeel, de bestuurder en de werkgever worden betaald – kan er in een onderhandse akte bepaald worden dat de rol van begunstigde overgedragen wordt aan de bedrijfsleider. In deze akte worden ook de modaliteiten vastgelegd van een extralegaal pensioen dat door de onderneming betaald zal worden.

    Deze verzekering is dus ook een vorm van pensioensparen voor de bestuurder:wanneer hij met pensioen gaat, zal de onderneming het geld ontvangen uit de verzekeringsovereenkomst en het extralegaal pensioenkapitaal aan de bestuurder uitkeren.In geval van vroegtijdig overlijden wordt het verzekerde kapitaal eerst aan de onderneming uitgekeerd. Het kapitaal wordt vervolgens aan de rechthebbenden betaald zoals het bepaald werd in de onderhandse akte.

    Op fiscaal vlak is de klassieke bedrijfsleidersverzekering een voordelige oplossing om aan pensioensparen te doen.In principe zijn de verzekeringspremies aftrekbaar.De bestuurder kan van een uitstel van belasting genieten en bovendien zullen de te betalen belastingen veel minder bedragen dan equivalente loonbelastingen.

    Bestuurdersaansprakelijkheid

    De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van een professionele fout van een bestuurder of zaakvoerder. Deze wordt niet afgesloten door de bestuurders individueel, maar door het bedrijf voor alle bestuurders om te vermijden dat één in het bijzonder wordt aangesproken. Deze verzekering is niet verplicht. 

    De verzekerden 
    Het kan van belang zijn dat niet alleen de bestuurders in rechte, maar ook de feitelijke bestuurders, werknemers en zelfs echtgenoten en erfgenamen van de bestuurders onder de verzekerden vallen. In een groepsstructuur is het ook best dat de verzekering ook bestuurders van de filialen dekt. 

    De verzekerde periode 
    Enkel vorderingen ingesteld tijdens de verzekeringsperiode en de uitloopperiode worden gedekt, ongeacht wanneer de fout ook begaan werd: de gevolgen kunnen namelijk pas veel later aan het licht komen. De uitloopperiode is de periode volgend op de beëindiging van de polis (bijvoorbeeld na het stopzetten van de activiteiten) en bedraagt meestal vijf jaar, wat ook overeenkomt met de verjaringstermijn van een bestuursfout.

    Voorwaarden
    In principe worden enkel burgerrechtelijke en administratieve vorderingen op grond van bestuursfouten, alsook de verdedigingskosten gedekt, en dit ongeacht wie de vordering instelt. Sommige polissen geven evenwel geen dekking voor aansprakelijkheidsvorderingen ingesteld door het bedrijf zelf. Alle bestuursfouten komen in aanmerking, voor zover ze niet opzettelijk begaan werden. Naargelang de sector waarin men actief is, zijn er sommige uitsluitingen. Let er dus goed op. Vorderingen ingesteld in de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld in de meeste Europese polissen uitgesloten of hebben een hogere premie tot gevolg. 

    De premie
    De premie wordt berekend op basis van de aard van de activiteiten en de financiële situatie van het bedrijf. Het aantal bestuurders is van minder belang. Voor kmo’s bedraagt de premie voor dergelijke polissen om en bij de 1.500 tot 3.000 euro per jaar.

    Actualités

    Beaucoup de gens souhaitent investir mais n’osent pas. Pourquoi ? 19/11/2024 - Une étude réalisée par le gestionnaire d’actifs international BlackRock a révélé que 4 Belges sur 18 savent que les placements procurent une certaine tranquillité d’esprit sur le plan financier. Néanmoins, tout le monde n’ose pas encore franchir le pas (8 sur 10) Lire la suite ...
    Ne dites pas « non » à une assurance obsèques 07/11/2024 - Une assurance obsèques est bien plus qu’une assurance vie entraînant le versement d'une certaine somme pour payer les frais funéraires. Une assurance obsèques apporte avant toute chose de la tranquillité d'esprit. Lire la suite ...
    Adressez-vous à un courtier en assurances si vous souscrivez une assurance protection juridique 19/10/2024 - On dirait le titre d’un article de journal. Néanmoins, plusieurs études montrent que le courtier en assurances est le meilleur choix pour souscrire une assurance protection juridique, surtout s’il s’agit d’une assurance globale. Lire la suite ...

    Coordonnées

    Dassy & Massagé SPRL
    Courtier en assurances
    Chaussée de Louvain, 605
    5020 Champion (Namur)
    FSMA n° 102671 A
    Tél (081)21 49 49
    info@dmas.be

    Newsletter

    Champ obligatoire
    Champ obligatoire