Als een zelfstandige niet meer kan werken door ziekte of ongeval kan dat ook betekenen dat zijn inkomstenbron wegvalt. De polis Gewaarborgd inkomen zal dan zeer nuttig zijn omdat deze verzekering een vervangingsinkomen betaalt wanneer de zelfstandige gedeeltelijk arbeidsongeschikt is.
De uitkering hangt af van het verzekerde bedrag, het percentage arbeidsongeschiktheid en het loon dat de zelfstandige zich uitkeert. Stel dat u in het kader van een vennootschap werkt en u uzelf 1.500 euro per maand betaalt. De polis Gewaarborgd inkomen zal u dan maximaal 80% van dit loon vergoeden, wat in dit geval neerkomt op een maandelijkse 1.200 euro, en dit zolang u arbeidsongeschikt bent. Bij onderschrijving kan u kiezen voor een vaste of een automatisch geïndexeerde rente.
De premie hangt af van verschillende criteria. Sommige contracten verzekeren enkel arbeidsongeschiktheid door ziekte en niet door ongeval. De eigenrisicotermijn is de periode van arbeidsongeschiktheid waarin u geen vergoeding ontvangt. Pas als die periode voorbij is, betaalt de verzekeraar uw maandelijkse uitkering. Een eigenrisicotermijn van één maand komt het meest voor, maar deze kan tot 2, 3, 6 of 12 maanden uitgebreid worden. Hoe korter de termijn, hoe duurder de premie.
Sommige contracten dekken gevaarlijk beschouwde sporten, zoals duiken, speleologie en bungeejumping, met een bijpremie. Bij andere contracten zijn deze standaard uitgesloten. Met een motor rijden kan tot een bijpremie leiden.
Deze polissen zijn fiscaal aftrekbaar. Wanneer de premie echter fiscaal wordt afgetrokken, zullen de uitkeringen als vervangingsinkomen belast worden.