De winter is weer in het land en dat betekent dikwijls vrieskou. Dat wil ook zeggen dat je als ‘goede huisvader’ voorzorgsmaaregelen moet nemen om schade te vermijden en te beperken aan de binnen en buitenleidingen van uw woning. Als er dan toch onvermijdelijke schade is, is het belangrijk om een goede brandverzekering te hebben. Want er bestaan hier grote verschillen.
Een daling van temperatuur tot min vijf graden kan oorzaak zijn van heel wat kopzorgen. Deze ellende kan je vermijden door een aantal eenvoudige maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat:
- vóór de aanvang van de winter de toevoer naar de buitenkranen afgesloten is en de leiding ‘leeg’ gemaakt wordt.
- de isolatie van de leidingen in niet verwarmde woonplaatsen, zoals een kelder of een garage, elk jaar wordt nagekeken.
- bij afwezigheid of bij niet-bewoning de verwarming nooit volledig afgezet wordt bij vrieskou
- de leidingen beschermd worden tegen de het bevriezen met specifieke isolatie, anti-vriesvloeistof of een verwarmingslint.
- bij lek de toevoer van het water afgesloten wordt door het dichtdraaien van de hoofdkraan.
- als de leidingen toch bevroren zijn, deze zeker en vast niet te ontdooien met een vlam. Gebruik hier eventueel warme doeken of warm water voor.
- de leidingen vanaf de dooi gecontroleerd worden, zeker en vast in de niet-bewoonde plaatsen in het gebouw.
- je je huurders aanspreekt om de nodige preventiemaatregelen te nemen in de verhuurde woning.
- je de voorwaarden van je brandverzekering goed leest.
Brandverzekeringen kunnen verschillen
De schade na vorst is door de brandverzekering gedekt op voorwaarde dat de verzekerde als een ‘goede huisvader’ gehandeld heeft. Toch kunnen deze vragen gesteld worden bij schade aan de leidingen:
- zijn de opzoekingswerken en de latere herstelling van deze werken gedekt? En tot welk bedrag?
- welke herstellingen van de leidingen zijn er gedekt? De herstellingen aan de zichtbare en de ondergrondse leidingen? Of enkel de herstellingen aan de ingebouwde of ondergrondse leidingen (dus niet de zichtbare)?
- wat met de radiatoren?
Neem contact met ons op. De antwoorden op deze vragen vind je uiteraard in de polisvoorwaarden van je brandverzekering, maar wij zijn er ook om je de nodige uitleg en advies te geven.