Veel loontrekkenden en zelfstandigen sparen reeds voor een extra-pensioen via fiscaal interessante producten zoals het pensioensparen, het lange termijnsparen (levensverzekering), de groepsverzekering en voor de zelfstandigen, het VAPZ en de IPT.
Is dit genoeg om comfortabel van het pensioen te genieten?
Alles hangt af van de reserves die via deze formules aangelegd werden en van de levensstandaard van de jonge gepensioneerden. Een tegenvaller is natuurlijk de lage rente die thans op spaarcenten betaald wordt. Een kleine rekensom maakt duidelijk dat je met de huidige rente ongeveer over 1,5 miljoen Euro moet beschikken om hierop 1.000 Euro rente-inkomsten per maand te kunnen ontvangen. Het is dus belangrijk om voor de opgebouwde reserves ook andere formules dan spaarboekjes te zoeken met meer potentiële opbrengsten, maar zonder echt financieel risico te nemen. De boodschap is: wacht niet tot je pensioenleeftijd om voor dit alles plannen te maken. We kunnen samen de analyse maken en uiteraard de juiste oplossingen voorstellen.
Na de genietfase, komt de zorgfase.
Dat is periode waar de gepensioneerden op hogere leeftijd hun oude dag in een rusthuis of een serviceflat doorbrengen. De kosten van een verblijf in een rustoord zijn afhankelijk van het gewest waar je woont. In Vlaanderen is dit gemiddeld 1.457 Euro per maand, in Brussel 1.225 Euro, in Wallonië 1.046 Euro. Daarbij komen er nog verschillende kosten zoals televisie, internet, telefoon, enzovoort….
Is het wettelijk pensioen voldoende om een rusthuis te betalen?
Ook hier hangt het af van het gewest waar je verblijft. In Vlaanderen bijvoorbeeld kom je met een gemiddeld pensioen ongeveer 350 Euro per maand te kort (zonder extra verblijfkosten en ander vertier), in Brussel is het maandelijks tekort 172 Euro, en in Wallonië zou je in principe moeten kunnen rondkomen. Moraal van het verhaal is dat er ook op hogere leeftijd een spaarpotje moet bestaan. Hoe groot moet dat spaarpotje zijn ? Wat Vlaanderen betreft, betekent gedurende 5 jaar in een rusthuis verblijven dat je over 21.000 Euro moet beschikken als aanvulling op het gemiddeld pensioen. In Brussel is dat 10.332 Euro. En om deze sommen bijeen te sparen moet je in Vlaanderen 200 Euro per maand opzij leggen gedurende 9 jaar (aan 2% rente). Voor Brussel moet je dat gedurende 5 jaar doen.
Deze rekenoefeningen voor later doe je best nu. We kunnen voor jou en je gezin, ook voor je ouders, de nodige simulaties maken.